Bu Konuyu Görüntüleyenler
 1 Misafir

Cevapla  Konu Gönder 
Kârlılıklarına Göre Opsiyonlar
Yazar Mesaj
ToKoBa
www.Tolga.Kosturan.Com

Grup Administrators
Durum: Çevrimdışı
Rep Gücü: 3
Kârlılıklarına Göre Opsiyonlar

Opsiyon sözleşmeleri karlılık bakımından üçe ayrılır. Sözleşmeden doğan hakkın kullanıldığı opsiyonlara karda opsiyonlar (in-the-money options) adı verilir. Alım opsiyonunun karda olabilmesi için Avrupa tipi opsiyonlar için vade sonunda, Amerikan tipi opsiyonlar için vade sonundan önce herhangi bir zamanda kullanım fiyatı, spot fiyattan düşük olmalıdır.

Örneğin 15 YTL kullanım fiyatlı Avrupa tipi bir hisse senedi alım opsiyonunun alıcısı vade sonunda spot fiyat 20 YTL olursa söz konusu hisse senedini spot piyasada 20 YTL’den almak yerine, sözleşmeden doğan hakkını kullanarak opsiyonun satıcısından 15 YTL karşılığında almayı tercih edecektir. Yatırımcının bu işlemden karı hisse başına 5 YTL’dir.

Satım opsiyonunun karda olabilmesi için alım opsiyonunun tersine kullanım fiyatının spot fiyattan yüksek olması gerekir. Örneğin 18 YTL kullanım fiyatlı hisse senedi satım opsiyonuna sahip bir yatırımcı, spot fiyat 10 YTL olduğunda elindeki hisse senedini spot piyasada 10 YTL’den satmak yerine sözleşmeden doğan hakkını kullanarak opsiyonun satıcısına 18 YTL’den satmayı tercih edecektir. Yatırımcının bu işlemden karı hisse başına 8 YTL’dir

Sözleşmeden doğan hakkın kullanılması ile kullanılmaması arasında herhangi bir farkın bulunmadığı opsiyonlara başabaş opsiyonlar (at-the-money options) adı verilir. Hem alım hem de satım opsiyonları için başabaş olma koşulu spot fiyatın kullanım fiyatına eşit olmasıdır.

Örneğin 15 YTL kullanım fiyatlı hisse senedi alım (veya satım) opsiyonuna sahip bir yatırımcı eğer spot fiyat 15 YTL ise söz konusu hisse senedini spot piyasadan almakla (veya satmakla) sözleşmeden doğan hakkını kullanıp opsiyonun satıcısından almak (veya satmak) arasında herhangi bir fark göremeyecektir.

Sözleşmeden doğan hakkın kullanılmadığı opsiyonlara zararda opsiyonlar (out-of-the-money options) adı verilir. Bir alım opsiyonunun zararda olabilmesi için kullanım fiyatının spot fiyattan yüksek olması gerekir.

Örneğin 15 YTL kullanım fiyatlı hisse senedi alım opsiyonuna sahip bir yatırımcı spot fiyat 10 YTL ise opsiyondan doğan hakkını kullanmak yerine, söz konusu hisse senedini daha ucuz olan spot piyasadan almayı tercih eder.

Satım opsiyonunun zararda olabilmesi için ise kullanım fiyatının spot fiyattan düşük olması gerekir. Örneğin 15 YTL kullanım fiyatlı hisse senedi satım opsiyonuna sahip bir yatırımcı spot fiyat 20 YTL ise opsiyondan doğan hakkını kullanmak yerine, söz konusu hisse senedini daha pahalı olan spot piyasada satmayı tercih eder.

Kaynak : Vadeli İşlemler

http://www.finans.ekibi.net adresine taşındık.
Sorularınızı ve mesajlarını yeni siteye gönderebilirsiniz.
Finans Ekibine mesaj yazabilmek için ücretsiz üye olmanız yeterlidir.

Ben Kimim? Diğer borsa forumlarında VOBiX ve ToKoBa'dan başka üyeliğim bulunmamaktadır.

08-04-2007 20:25:36 PM
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla  Konu Gönder 

Bu Konuyu Görüntüleyenler
 1 Misafir

Yazdırılabilir Bir Sürümü Görüntüle
Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder
Bu Konuya Üye Ol | Bu Konuyu Favorilerime Ekle

Forumlar Arası Geçişi
İletişim | Forum Ekibi | Yukarı Dön | İçeriğe Dön | Arşiv | RSS Syndication | © 2002-2007 MyBB & MyBB Türkiye & TOLGA KOŞTURAN Powered by  MyPagerank.Net

hosting Toplist site ekle iyi hit siteler

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.