Geçen yıl yüzde 38 büyüyen katılım bankaları tek tek halka açılıyor. Bank Asya'dan sonra Albaraka Türk de halka arzını haziran sonunda gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Kabaca, aktif toplamlarının 2007 yılı sonunda 19 milyar YTL düzeyinde olmasının beklendiğini belirterek, "Bu artış, ülkemiz açısından daha fazla üretim, daha fazla istihdam demektir" dedi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği 6'ncı olağan Genel Kurulu, birliğe üye tüm bankaların genel müdürlerinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Genel Kurul'un açılışında konuşan Kabaca, bundan 22 yıl önce özel finans kurumu adı altında faaliyete başlayan katılım bankalarının, kendilerinden beklenen fonksiyonları önemli ölçüde gerçekleştirerek bugünlere geldiğini kaydetti. Kabaca, her geçen yıl üretim ve istihdama katkıları artarak gelişen katılım bankalarının 2006 yılında aktif toplamlarını 3,8 milyar YTL artırarak 13,7 milyar YTL'ye yükselttiklerini aktararak, "Aktif toplamlarımızın 2007 yılı sonunda 19 milyar YTL düzeyinde olması beklenmektedir. Bu artış, ülkemiz açısından daha fazla üretim, daha fazla istihdam demektir' dedi. Kabaca, 2006 yılında katılım bankalarının topladığı fonların, mevduat bankalarıyla kıyaslandığında yüzde 3,65 seviyesine yükseldiğini, bunun, 2016 yıl sonu için hedeflenen yüzde 10'luk payın ulaşılabilir olduğunu gösterdiğini vurguladı.
YABANCILAR GELİYOR
Ünal Kabaca, son yıllarda Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrara bağlı olarak ciddi miktarda yabancı sermaye girişinin başladığını dile getirerek, "Bu sermayenin önemli bir bölümü de bankacılık sektörüne gelmiş ve pek çok yerli bankamızın sermaye yapıları değişmiştir. Katılım bankalarımız açısından da bu sermaye hareketleri son derece önem arz etmektedir" dedi. Bu bağlamda, 2005 yıl sonu itibariyle Family Finans Kurumu ile Anadolu Finans Kurumu'nun birleşerek Türkiye Finans Katılım Bankası'nı oluşturduklarını, bu bankaların hisse senetlerinin yüzde 50'sinin yabancı bir yatırımcıya satılması konusunda karar verildiğini anımsatan Kabaca, "Bu satış işleminin yakında sonuçlanacağı tahmin edilmektedir” dedi.
Albaraka arzı haziranda
Albaraka Türk Katılım Bankası'nın Haziran 2007 ay sonu itibariyle halka arz çalışmalarının sonuçlanması beklediklerini söyleyen Kabaca sektörle ilgili genel değerlendirmelerinin ardından ülke ekonomisi hakkında açıklamalarda da bulunarak, siyasi ve ekonomik yapıdaki istikrarın korunmasının son derece önem arz ettiğini belirtti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Kabaca siyasi istikrarı etkilemeye yönelik gelişmelerin halkın ve ilgililerin sağduyusu ile aşılacağını ümit ettiklerini söyledi.
Kaynak : Yeni Şafak