Noyan Doðan
Yatýrýmcýnýn yeni gözdesi, emeklilik yatýrým fonlarý
Bireysel Emeklilik Sistemi Geliþim Raporu'na göre, yatýrýmcýlarýn portföy tercihleri arasýnda 2006 yýlýnda emeklilik yatýrým fonlarýnýn tutarý 2.821 milyon YTL iken bu rakam 2007 yýlýnda 4.571 milyon YTL'ye çýktý. Böylece, en fazla artýþ oranýný yüzde 62 ile emeklilik yatýrým fonlarýnda gerçekleþti.
Son dönemde dikkat ediyorum da bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde oluþturulmasý planlanan Kýdem Tazminatý Fonu ve bu fonun bireysel emeklilik þirketleri tarafýndan çalýþtýrýlmasý ile gündemde... Baþta siyasiler olmak üzere, sendikalar ve birçok kesim de bu konuya þiddetle karþý çýkýyor.
Karþý çýkýlan asýl böyle bir fonun oluþturulup, bireysel emeklilik sistemindeki gibi çalýþtýrýlmasýyken; maalesef ki, arada bireysel emeklilik sistemi de kaynýyor ve kurunun yanýnda yaþ da yakýlmaya çalýþýlýyor. Tartýþma biraz daha devam ederse korkum odur ki, bireysel emeklilik sistemi bundan tam nasibini alacak. Konuþulanlara dikkat ediyorum da, konuþanlar ve eleþtirenler bireysel emekliliði bilmiyor. Belki kulaktan dolma sistemi biliyor ama o kadar...
Ne ilginçtir ki, salý günü Meclis'teki grup toplantýsýnda CHP Lideri Deniz Baykal'ý, televizyonda izliyorum... Baykal, konuþmasýnda tam da bu konuya deðiniyor ve "Kýdem tazminatý, özel sigorta kuruluþlarýna yansýtýlarak sosyal güvenlik bir anlamda özelleþtirmek üzeredir. Bunun yýpratýcý sonuçlarýný çok dikkatle incelemek, irdelemek zorundayýz" diyor.
Ýlginç olan ise, Deniz Baykal'ý dinlerken, gazetedeki odama býrakýlan zarflarýn birinin içinden Bireysel Emeklilik Sistemi Geliþim Raporu'nun çýkmasý. Raporu, Emeklilik Gözetim Merkezi hazýrlamýþ ve 2007 yýlýnda sistemin geliþimini anlatýlýyor. Hem raporu inceliyorum, hem de Baykal'ýn konuþmasýný dinliyorum... Þimdi o rapordan bir bölümü sizlerle paylaþmak istiyorum. O da, emeklilik yatýrým fonlarý ile menkul kýymet yatýrým fonlarýnýn getirileri...
Vade gün sayýsý 530 güne çýktýEmeklilik yatýrým fonlarýnýn 2007 yýlýnda ulaþtýðý toplam net varlýk deðeri 4.571.120.987 YTL. Emeklilik yatýrým fonlarý ile menkul kýymet yatýrým fonlarý mukayese edildiðinde; 2006 yýlý Haziran ayýndan itibaren menkul kýymet yatýrým fonlarýnda 100 günün, emeklilik yatýrým fonlarýnda 600 günün altýna inen ortalama vade gün sayýsý, 2007 yýlýnda menkul kýymet yatýrým fonlarýnda 80-90 gün arasýnda, emeklilik yatýrým fonlarýnda ise 500-530 gün arasýnda bir seyir izlemiþ.
2007 yýlýnda hisse senedi oraný, yatýrým fonlarýnda toplam yüzde 2.45 iken, bu oran emeklilik yatýrým fonlarýnda yüzde 11.39 olmuþ. Kamu borçlanma senedi ise yatýrým fonlarýnda toplam yüzde 38.31 iken, bireysel emeklilik fonlarýnda bu oran yüzde 68.64. Ters repo oraný yatýrým fonlarýnda yüzde 55.85 iken, bireysel emeklilikte yüzde 13.93 olarak gerçekleþmiþ.
Peki, tüm bu oranlar ne anlama geliyor? Emeklilik yatýrým fonlarýnýn, kýsa vadeli piyasa riskleri nedeniyle uzun vadeli stratejilerinden vazgeçmek zorunda kalmama konusunda yatýrým fonlarýna göre daha avantajlý olduðunu gösteriyor. Çünkü emeklilik uzun vadeli bir süreç ve düzenli, tabana yaygýn ödeme ile destekleniyor. Bir ikincisi, en temel sermaye piyasasý aracý olan ve uzun vadede yüksek getiri saðlayan hisse senedi oraný emeklilik yatýrým fonlarýnda yüksek. Emeklilik yatýrým fonlarýnda fon iþletim giderinin daha düþük olmasý, vergi avantajý gibi avantajlarý ise hiç hesaba katmýyorum bile.
Yatýrýmcýlarýn portföy tercihleri
Bireysel Emeklilik Sistemi Geliþim Raporu'ndan bir bölümü daha sizlerle paylaþayým... 2007 yýlýnda yatýrýmcýlarýn en çok ilgi gösterdikleri alan 209.846 milyon YTL ile YTL mevduatlarý. Bunu sýrasýyla 104.196 milyon YTL ile döviz tevdiat hesaplarý, 55.593 milyon YTL ile de devlet iç borçlanma senetleri izliyor. Portföy tercihleri arasýnda 2006 yýlýnda emeklilik yatýrým fonlarýnýn tutarý 2.821 milyon YTL iken bu rakam 2007 yýlýnda 4.571 milyon YTL'ye çýkmýþ durumda. Daha açýk anlatýmla, yatýrýmcýlarýn portföy tercihleri arasýnda en fazla artýþ oranýný yüzde 62 ile emeklilik yatýrým fonlarýnda gerçekleþtirmiþ.
Þimdi diyeceksiniz ki, anlattýklarýn iyi güzel de, bunun Deniz Baykal'ýn konuþmasý ile alakasý ne. Bir, bireysel emeklilik sistemine katýlan 1 milyon 450 bin kiþi için görüldüðü gibi sonuçlar yýpratýcý deðil. Ýki; kýdem tazminat fonu kurulmasý ve bu fonun emeklilik sistemi gibi çalýþtýrýlmasý eleþtirilebilir ama eleþtirirken de bireysel emeklilik sisteminin getirisinin, götürüsünün ne olduðunun iyi bilinerek, atýfta bulunulmasý gerekir.
Kaynak: Referans