Konuyu Gönder  Konu Kilitli 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BES Takip Sayfası
06.12.2007, 13:28:05
BES Takip Sayfası
BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) haberlerini ve yorumlarını burada paylaşabilir, sorularınızı sorabilirsiniz.

Ekonomi ve Borsa bölümünü www.Finans.Ekibi.net adresine taşıdık. İlgili soru ve mesajlarınızı yeni siteye gönderebilirsiniz.
Forum Ekibine mesaj yazabilmek için ücretsiz üye olmanız yeterlidir.
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
29.02.2008, 0:59:21
RE: BES Takip Sayfası
56 yaşında emekli olabiliyoruz.
1- Diyelim ki aylık olarak 100 dolar civarında 15 yıl süreyle para yatırdığımızda, ne kadar emekli maaşı ve/veya ikramiyesi alabiliyoruz?
2- 15 yıl boyunca BES yerine, endeks 10 kağıtlarından birini almış olsak daha çok kazanma ihtimalimiz olmaz mı?
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
10.03.2008, 14:30:03
garanti emeklilikte mesela bunun hesabı var ne kadar yatırırsan ne kadar alırsın sitelerinden bakabilirsin.
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul
12.03.2008, 0:12:28
Endeks 50 dışına çıkmazsan olur tabi. Kalkıp da tahtası kapanacak hisse alma yeter. Bir de tamamen yabancının kontrolüne geçerek hayalet olabilecek hisseyse terk etmek lazım. DENIZ, FINBN, CARFAlar gibi.

http://www.finans.ekibi.net adresine taşındık.
Sorularınızı ve mesajlarını yeni siteye gönderebilirsiniz.
Finans Ekibine mesaj yazabilmek için ücretsiz üye olmanız yeterlidir.
21.03.2008, 8:11:07
Noyan Doğan
Yatırımcının yeni gözdesi, emeklilik yatırım fonları

Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu'na göre, yatırımcıların portföy tercihleri arasında 2006 yılında emeklilik yatırım fonlarının tutarı 2.821 milyon YTL iken bu rakam 2007 yılında 4.571 milyon YTL'ye çıktı. Böylece, en fazla artış oranını yüzde 62 ile emeklilik yatırım fonlarında gerçekleşti.

Son dönemde dikkat ediyorum da bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde oluşturulması planlanan Kıdem Tazminatı Fonu ve bu fonun bireysel emeklilik şirketleri tarafından çalıştırılması ile gündemde... Başta siyasiler olmak üzere, sendikalar ve birçok kesim de bu konuya şiddetle karşı çıkıyor.

Karşı çıkılan asıl böyle bir fonun oluşturulup, bireysel emeklilik sistemindeki gibi çalıştırılmasıyken; maalesef ki, arada bireysel emeklilik sistemi de kaynıyor ve kurunun yanında yaş da yakılmaya çalışılıyor. Tartışma biraz daha devam ederse korkum odur ki, bireysel emeklilik sistemi bundan tam nasibini alacak. Konuşulanlara dikkat ediyorum da, konuşanlar ve eleştirenler bireysel emekliliği bilmiyor. Belki kulaktan dolma sistemi biliyor ama o kadar...

Ne ilginçtir ki, salı günü Meclis'teki grup toplantısında CHP Lideri Deniz Baykal'ı, televizyonda izliyorum... Baykal, konuşmasında tam da bu konuya değiniyor ve "Kıdem tazminatı, özel sigorta kuruluşlarına yansıtılarak sosyal güvenlik bir anlamda özelleştirmek üzeredir. Bunun yıpratıcı sonuçlarını çok dikkatle incelemek, irdelemek zorundayız" diyor.

İlginç olan ise, Deniz Baykal'ı dinlerken, gazetedeki odama bırakılan zarfların birinin içinden Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu'nun çıkması. Raporu, Emeklilik Gözetim Merkezi hazırlamış ve 2007 yılında sistemin gelişimini anlatılıyor. Hem raporu inceliyorum, hem de Baykal'ın konuşmasını dinliyorum... Şimdi o rapordan bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum. O da, emeklilik yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım fonlarının getirileri...

Vade gün sayısı 530 güne çıktıEmeklilik yatırım fonlarının 2007 yılında ulaştığı toplam net varlık değeri 4.571.120.987 YTL. Emeklilik yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım fonları mukayese edildiğinde; 2006 yılı Haziran ayından itibaren menkul kıymet yatırım fonlarında 100 günün, emeklilik yatırım fonlarında 600 günün altına inen ortalama vade gün sayısı, 2007 yılında menkul kıymet yatırım fonlarında 80-90 gün arasında, emeklilik yatırım fonlarında ise 500-530 gün arasında bir seyir izlemiş.

2007 yılında hisse senedi oranı, yatırım fonlarında toplam yüzde 2.45 iken, bu oran emeklilik yatırım fonlarında yüzde 11.39 olmuş. Kamu borçlanma senedi ise yatırım fonlarında toplam yüzde 38.31 iken, bireysel emeklilik fonlarında bu oran yüzde 68.64. Ters repo oranı yatırım fonlarında yüzde 55.85 iken, bireysel emeklilikte yüzde 13.93 olarak gerçekleşmiş.

Peki, tüm bu oranlar ne anlama geliyor? Emeklilik yatırım fonlarının, kısa vadeli piyasa riskleri nedeniyle uzun vadeli stratejilerinden vazgeçmek zorunda kalmama konusunda yatırım fonlarına göre daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Çünkü emeklilik uzun vadeli bir süreç ve düzenli, tabana yaygın ödeme ile destekleniyor. Bir ikincisi, en temel sermaye piyasası aracı olan ve uzun vadede yüksek getiri sağlayan hisse senedi oranı emeklilik yatırım fonlarında yüksek. Emeklilik yatırım fonlarında fon işletim giderinin daha düşük olması, vergi avantajı gibi avantajları ise hiç hesaba katmıyorum bile.

Yatırımcıların portföy tercihleri

Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu'ndan bir bölümü daha sizlerle paylaşayım... 2007 yılında yatırımcıların en çok ilgi gösterdikleri alan 209.846 milyon YTL ile YTL mevduatları. Bunu sırasıyla 104.196 milyon YTL ile döviz tevdiat hesapları, 55.593 milyon YTL ile de devlet iç borçlanma senetleri izliyor. Portföy tercihleri arasında 2006 yılında emeklilik yatırım fonlarının tutarı 2.821 milyon YTL iken bu rakam 2007 yılında 4.571 milyon YTL'ye çıkmış durumda. Daha açık anlatımla, yatırımcıların portföy tercihleri arasında en fazla artış oranını yüzde 62 ile emeklilik yatırım fonlarında gerçekleştirmiş.

Şimdi diyeceksiniz ki, anlattıkların iyi güzel de, bunun Deniz Baykal'ın konuşması ile alakası ne. Bir, bireysel emeklilik sistemine katılan 1 milyon 450 bin kişi için görüldüğü gibi sonuçlar yıpratıcı değil. İki; kıdem tazminat fonu kurulması ve bu fonun emeklilik sistemi gibi çalıştırılması eleştirilebilir ama eleştirirken de bireysel emeklilik sisteminin getirisinin, götürüsünün ne olduğunun iyi bilinerek, atıfta bulunulması gerekir.
Kaynak: Referans
Konuyu Gönder  Konu Kilitli 

Bu Konuyu Görüntüleyenler
1 Ziyaretçi

Foruma Git:

Bize Ulaşın | Forum Ekibi | En üste Dön | İçeriğe Dön | Arşiv | RSS Beslemesi | © 2002-2007 MyBB & MyBB Türkiye & TOLGA KOŞTURAN Powered by  MyPagerank.Net

hosting Toplist site ekle iyi hit siteler

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.