|
RE: Borsa Yatırımcısının Dikkatine (IMKB, VOB ve Forex Yatırımları İçin Önemli Öğütler)
• Basit temel vadeli trading kurallarını iyi öğren. Basitçe ne yaptığını bilmeden hareket eden kişiler kaybetmeye mahkumdur.
Kural 1: Trendi takip et.
Kural 2: Zararları kısa kes
Kural 3: Zarar eden pozisyonu artırma
Kural 4: Alım satım planı yap
Kural 5: Karlı pozisyonu sürdür
Kural 6: Kenarda durmanın beklemenin de bir pozisyon olduğunu unutma
Kural 7: Disiplinden asla taviz verme
• Piyasaya girmeden önce alım-satım planı yap ve planını takip et.
İyi bir plan;
- Hedef fiyat
- Giriş ve çıkış noktaları
- Risk/ödül dengesi
- Stop noktaları
- Geçmiş fiyat seviyeleri hakkında bilgi
- Dönemsel etkiler
- İlişkili piyasa datalarının analizi
- Teknik analiz ve bu gibi konuların hepsini içerir.
• Eğer piyasaya yeni giriyorsan, en azından ilk yıl küçük bir tarder ol. Sonra iyi ve kötü yaptığın alım-satımları analiz et ve gerçekten yaptığın hatalardan ders al.
• Vadeli piyasada trade etmenin en önemli kurallarından biri "Zararı kısa kesmeyi bilmek ve kârlı pozisyonu sürdürmektir." Basit gibi görünür ancak göründüğü kadar basit bir davranış şekli değildir. İnsanın hata yaptığını kabullenmesi kolay değildir.
• Heyecan aramak için piyasalardan beslenme. Eğer kumar oynama heyecanıyla vadeli piyasada hareket edersen, büyük ihtimalle kaybedersin.
• Zararlarını kısa kes. İlk zararın senin en küçük zararındır. Bunu unutma! Bunun en kolay yolu beyninizin bir köşesine "Zararlarımı kısa kesmeliyim" komutunu yerleştirmektir.
• Zarar eden bir pozisyonu artırma. Pozisyonunun başına bela olmasına asla izin verme. Beladan uzak dur!
• Rüzgarı karşınıza alarak zararlı pozisyonda ısrar etmek zararların katlanmasına neden olur.
• Bir çok tecrübeli trader; "Pozisyonunuz üçüncü günde de zararda ise, uzaklaş!" tavsiyesinde bulunmaktadır. Bu tür zararları hemen keserek enfeksiyonun bedeninizi sarmasına izin vermeyin veya umutsuz bir aşkın içine düşmeyin.
• Zararlarını analiz et ve zararları neden ettiğini öğren. Bir çok trader hatalarından ders almaz ve hatalarının üzerinde düşünmez.
• Beynini "birçok küçük zararı" ve "bir kaç büyük karı" realize etmeye programla.
• Beklenmedik karları da realize et.
• Kararsızsan, emin değilsen alım-satım yapma.
• Eğer kendini çok zeki ve kurnaz görüyorsan dikkatli ol. Çünkü kurnaz ve akıllı kişiler sıklıkla piyasaya biraz daha erken girerler. Bu kişilerin gerçekleri görmeden potasiyel fiyat hareketlerini yakalamaya çalıştıkları için yanılma ihtimalleri yüksek olabilmektedir.
• Fırsatların hiçbir zaman bitmeyeceği unutma. "Roma bir günde inşa edilmedi!" önemli hiçbir gerçek hareket yok ki tek bir günde gerçekleşsin.
• Trendi takip et. "Unutma! trend senin arkadaşındır."
• Koyun olmaktan korkma! (Don't be afraid to be a sheep)
• Sistem kullan, herhangi bir sistem ve onu uygula. En kötü sistemin bile sistemsizlikten iyi olduğunu unutma.
• Disiplinli bir alım-satım sistemi uygula. Asla hissi Davranma!
• Organize, sistemli bir yaklaşımla ve disiplinle hissi davranışları elimine et!
• Pozisyona girmeden önce risk/ödül dengesini mutlaka gözet.
• Limitlerinin üzerinde asla alım-satım yapma.
~» Ekonomi ve Borsa bölümünü www.Finans.Ekibi.net adresine taşıdık. İlgili soru ve mesajlarınızı yeni siteye gönderebilirsiniz.
~» Forum Ekibine mesaj yazabilmek için ücretsiz üye olmanız yeterlidir.
|